diumenge, 20 d’abril del 2014

TO INFINITY, AND BEYOND



Oh, my beautiful mother, she 
told me son in life you're gonna go far 
if you do it right you'll love where you are

Sé que porto el volant, però no sé si sóc jo que accelero o són els arbres que corren en contradirecció. Els meus pensaments s'allunyen fins indrets insospitats sobrevolant paisatges de tot tipus. Els costats es difuminen creant un túnel que em condueix a un destí, de moment desconegut. Es dibuixa un horitzó net que em convida a atrapar-lo i em proposo aconseguir-ho. Encara tinc pensaments arremolinats dins meu que es barallen per aconseguir sortir, potser en forma de llàgrimes o potser amb rialles, potser amb un crit o potser amb silencis que semblen eterns. I encara persegueixo l'horitzó quan el sol l'atrapa i s'hi amaga com fent-me burletes, fins i tot quan surt la lluna i sembla que em vol acompanyar en el camí. No tocaré l'horitzó, però somiaré que sóc el sol i veig com d'altres anhelen el mateix que jo, somiaré que sóc la lluna i acompanyo viatgers com jo.


Escrit per Míriam Voz

divendres, 11 d’abril del 2014

VAGA DE PROFESSORS

Háskóli Íslands

ACTUALITZACIÓ (16/04/2014): S'ha decidit desconvocar la vaga i convocar-la més endavant, així que els examens d'aquest semestre es duran a terme segons el previst.

Del 25 d'abril al 10 de maig. Aquest és el període que han decidit els professors d'universitat per fer vaga. I aquest és el període d'exàmens de la universitat. Ja fa dies que corre la notícia, però fins ahir no va ser oficial. Volen cobrar més i no patir retallades. Aquest és el seu clam. 


Fins aquí perfecte. Tenen dret a vaga i la volen exercir. I sembla que pels estudiants també és un bon negoci perquè no tindrem exàmens. Però no és tant fàcil. Les negociacions amb el govern estan en marxa i en qualsevol moment podem tenir un acord. Si arriben a un acord el dia 24 a la mitjanit, el dia 25 tenim examen. Si hi arriben el dia 27, el dia 28 tenim examen. Què, ara no és tant bonic oi? Els inconvenients no cal ni que els citi: et pots passar estudiant dos setmanes perquè després el dia que et toqui fer examen no es pugui fer. Incertesa. Però això no és tot. Aquesta incertesa fa que no estiguis gens motivat per estudiar. "Per què estudiar si pot ser que no hi hagi examen?" És una de les primeres preguntes que et passen pel cap. 

Però tampoc s'acaba aquí. Si duen a terme la vaga durant tot el període, els exàmens s'aplacen, com a mínim, 3 setmanes. Temps en què molts estudiants de fora ja serem als nostres països. La solució? Exàmens a distància a les universitats o ambaixades. Problemes? Feines d'estiu és un.

Però els problemes també són grans pels estudiants islandesos, que tindran problemes amb obtencions de beques, graduacions, etc.

En definitiva, tothom espera que es pugui arribar a un acord el més aviat possible, i amb això es refermen els professors quan els hi preguntes per possibles solucions. "Just prepare as there would be no strike". Sí, és clar, així de fàcil. Com si hi hagués temps per perdre en aquesta vida, i menys a Islàndia.

I si amb això no n'hi havia prou, els controladors aeris també volen cobrar més i tenen planejades algunes jornades de vaga pels propers dies. Si entrem en un cicle així, vigilem que no es (torni a) col·lapsar el país. Imagina que metges també ho decideixen. Transport aeri, educació i sanitat parats. Les conseqüències econòmiques pel país poden ser molt grans... I no oblidem que els islandesos continuen protestant cada dissabte perquè volen el referèndum per escollir si volen entrar a la Unió Europea o no. No sé què em fa pensar que aquest govern té els dies comptats (que, per cert, és el que va portar el país a la crisi del 2008).

dilluns, 7 d’abril del 2014

653 QUILÒMETRES I SNÆFELLSNES

En dies clars, anant de casa a la Universitat, quan passes pel costat del mar, es pot veure una "petita" glacera a l'horitzó, és l'Snæfellsjökull situat a la península de Snæfellsness, a l'oest d'Islàndia. Feia temps que volia anar a la regió i dijous passat va ser el dia. A les 06:00 del matí sonava el despertador per preparar alguna cosa de menjar i ser a les 08:00 a Hertz, la companyia amb què hem llogat el cotxe aquest cop, i a les 08:20 al BSÍ (estació d'autobusos) per recollir els que m'acompanyaven.  

La península no cau molt lluny de Reykjavík. En una hora i mitja - més o menys -, i després de creuar el túnel de Hvalfjörður (de pagament, 1000 ISK), hi comences a arribar i comences a veure el que de vegades es diu "Islàndia en miniatura" perquè conté molts elements que són característics d'Islàndia: la ja comentada glacera, que en realitat també és un volcà, és el lloc on suposadament Jules Verne va començar la seva jornada cap al centre la terra, és la localització d'algunes escenes de les famoses sagues islandeses, està formada per varis pobles pesquers i és un dels 3 parcs naturals d'Islàndia - juntament amb þingvellir i Vatnajökull. 

Vaig amb dos historiadors i una geòloga així que vaig ben acompanyat pel que fa a coneixement - tot i que no tant en l'apartat afectiu, diguéssim. Un cop deixes la carretera número 1 per entrar a la 54, i degut a la influència "històrica", la primera parada és a Borg á Mýrum, que es veu que és la localització principal de la saga d'Egils. Com a cada poble, i lloc on hi ha una solitària casa, hi ha una església. I hi ha un petit turó que es pot pujar sense dificultat. A dalt del turó intento encendre la càmera però no em funciona. Sembla que els problemes que vaig tenir fa un mes no s'han arreglat i m'he de conformar amb fer fotografies amb el mòbil durant tota l'excursió. 

Vista des del turó de Borg á Mýrum. 
Tornem a pujar al cotxe i la propera parada és a prop del cràter Eldbord, que va ser un dels més antics molt anys enrrere. Aquí la càmera em funciona i puc fer alguna foto, però no la puc adjuntar perquè ara mateix s'està reparant i la foto és allà... La parada és curta per continuar cap a Gerðuberg, unes columnes de basalt que sorgeixen al mig del no res. Per arribar-hi has de passar per un camí de terra i es fa una mica pesat conduir tant lentament durant uns 5 minuts. Portem un Polo, així que tampoc es pot demanar gaire més. Al arribar trobem un petit grup de turistes amb un guia, i els hi explica que aquestes columnes van servir d'inspiració per a la construcció de la Hallgrímskirkja a Reykjavík, i sí que és veritat que hi tenen una retirada. Marxen aviat i nosaltres ens quedem. Hi ha una gran tranquil·litat i silenci. I aquí començo a veure que qualsevol localització a Islàndia és bona per a anuncis de cotxes, és increïble la imatge que dóna el cotxe aparcat al mig del no res amb aquestes columnes al darrera. Però bé, suposo que això ho veig perquè sóc home, vés a saber. Aquí teniu una foto de Gerðuberg: 

Gerðuberg
La següent parada és Ölkelda. Això no és res espectacular i us ho podeu saltar si visiteu la zona. És una zona. És granja que tenen un petit sortidor d'aigua mineral carbonatada directament de terra. El sortidor està envoltat d'uns sediments ataronjats que suposo que és el ferro que conté l'aigua que té aquest mateix gust metàl·lic però que diuen que té propietats curatòries, així que no està de més. Després d'aquest glop, seguim cap a Búðir, on hi ha un hotel i, evidentment, una església. Però el que el caracteritza són les platges de sorra blanca. Aparquem el cotxe a prop de l'església i caminem uns 5 minuts per arribar al mar a través d'uns camps de lava fins que veiem la sorra. Aquests islandesos tenen una noció de platja molt diferent que a la que tenim nosaltres. Sí, hi ha sorra, però després hi ha un penya-segat per arribar a l'aigua i, a baix, les corresponents roques. Tot i això, la zona no deixa de ser increïble. Tens la platja a davant, i a darrera un conjunt de muntanyes nevades. Tot amanit amb un clima que ens permet treure'ns les jaquetes.

Búðir al fons, camps de lava, i les muntanyes. A darrera meu hi ha el mar. 
Ens hi estem una estona. Els dos polonesos estan molt enamorats i paren de tirar fotos, és de les úniques vegades que han sortit de Reykjavík, també ho entenc; a més a més, quan ja anem cap al cotxe, han de tornar enrrere a buscar la jaqueta perquè se l'han deixat vés a saber on. Un cop tots carregats, seguim per la carretera número 574 on ens esperen un seguit de petits pobles pescadors - que ara crec que només estan habitats a l'estiu. Arnarstapi (amb Gatklettur, una roca de forma especial a la vora del mar), Hellnar, Hellissandur i Ólafsvík amb la seva cascada Baejarfoss són alguns dels llocs en què ens aturem. Pel camí també hi ha Djúpalónssandur, on es troba una de les antenes de comunicacions més altes d'Europa (uns 400m d'alt), els Americans la van construir durant la Guerra Freda i ara s'utilitza per les comunicacions d'algun canal de ràdio i televisió islandès. A part, també ens parem a la platja de Skarðsvík, que aquesta sí, és una platja com Déu mana - tot i que el clima no acompanyi per banyar-se. Seguint la carretera un cop a aquestes platges arribes a Öndverðarnes, el punt més a l'oest de la península amb un far de color taronja. Això sí, si porteu un cotxe com el nostre, empleneu-vos de paciència perquè el camí no és asfaltat i haureu d'anar a 15-20 km/h màxim, però allà val la pena. 

Skarðsvík
Seguim cap a Grundarfjörður on hi ha un parell de cascades consecutives de nom Kirkjufellsfoss, fins a arribar a Stykkishólmur. Crec que no m'equivoco si dic que és dels pobles amb més població de la península, deu tenir al voltant de 1000 habitants. Des del port es pot agafar un ferri que et porta cap als Westfjords. No gaire lluny del poble hi ha un petit turó anomenat Helgafell, i diu la llegenda que si hi puges sense dir res i sense mirar enrrere se't concedeixen 3 desitjos. Jo ho volia fer, però els altres tres diuen que estan cansats i que no volen pujar. Només fem una volta al poble amb el cotxe i tornem a agafar la carretera ja cap a Reykjavík. 

Stykkishólmur
Quan ja som a mig camí, però, em diuen que volen veure Hraunfossar, lloc que ja vaig visitar fa un temps (veure el post aquí) però accedeixo i hi anem. Ara sí, ja estem de tot i tornem a Reykjavík al voltant de les 10 de la nit. A les 11 em poso a dormir i caic de seguida. 653 quilòmetres jo tot solet. Aviat tindrem un màster de conducció a Islàndia.