Islàndia sembla la terra dels somnis, on van tenir una revolució que va arribar a les notícies de molts països Europeus després del col·lapse bancari del 2008, i un país que està a la boca de molts quan parlen de recuperacions post-crisi (no fa falta parlar de Jaume Barberà). Malgrat tot, en les últimes eleccions el partit de centre-dreta que els va portar a aquesta situació va tornar a obtenir el poder. Això és tot el que jo sé (de moment), però Èric Lluent (@ericlluent) n'ha escrit un llibre (que també inclou la constitució escrita pel poble islandès en català) que ho explica molt millor. Però el projecte necessita mecenes per tirar endavant! Jo faré la meva aportació en breus, i tu? (Actualitzat: Ja he fet la meva aportació) Podeu trobar el gadget de verkami a la barra lateral dreta del blog.
Podeu trobar més informació de l'autor i del llibre al seu blog personal ericlluent.wordpress.com
Podeu trobar més informació de l'autor i del llibre al seu blog personal ericlluent.wordpress.com
INFORMACIÓ EXTRETA DE VERKAMI
SINOPSI DEL LLIBRE
Islàndia, per a molts un país revolucionari que ha vençut les imposicions del sistema financer després del greu col·lapse bancari de l'any 2008, ha viscut aquest 2013 un fort revés per a les aspiracions d'aquells islandesos que en els darrers cinc anys han lluitat per construir les bases d'una democràcia real, el poder de la qual recaigui de forma directa en els ciutadans. Per sorpresa de molts, en les eleccions del passat mes d'abril, els islandesos van tornar a votar la coalició de centre dreta que havia governat el país des de l'any 1995 fins el 2007 i que havia afavorit la creació d'una bombolla financera que finalment va provocar la nacionalització dels tres grans bancs del país. A banda del retorn dels partits tradicionalistes, aquest 2013 s'ha tancat la porta a l'aprovació de la Constitució escrita per 25 ciutadans escollits per dur a terme aquesta tasca amb l'ajuda de la resta de ciutadans islandesos que van poder participar del procés de redacció a través d'internet. Amb perspectiva, i després dels fets ocorreguts en els darrers mesos, podem dir que aquest procés de redacció popular i altament consensuat no serà aprovat tal i com la majoria ciutadana ha exigit via referèndum, ja que l'actual govern és contrari a la seva aprovació (com a molt es planteja incloure alguns canvis en l'actual constitució inspirats en la proposta popular) i l'anterior govern de centre esquerra no va complir el compromís que tenia amb els seus votants. Un any que suposa un pas enrere, si bé no necessàriament la fi de la Revolució Islandesa.
EL PERQUÈ D'AQUEST PROJECTE
He viscut a Reykjavík durant els quatre darrers mesos (és la meva cinquena estada des de 2008), entrevistant ciutadans, polítics, periodistes i com a resultat d'aquesta feina n'ha sortit un llibre titulat 'Islàndia 2013. Crònica d'una decepció', que pretén trencar el mite d'un país que, malgrat tenir una cultura democràtica molt més avançada que la dels països del sud d'Europa, no deixa de ser un cau de corruptel·les polítiques i empresarials amb uns ciutadans que després d'anys de lluita han donat suport als partits de sempre sota la promesa d'una rebaixa d'impostos i de les quotes hipotecàries que els experts titllen d'inviable. A més, el llibre inclou la traducció en català de la proposta consitucional escrita pel poble, tot un exemple de participació democràtica real que, de moment, ha quedat en no res.
Es tracta de la primera traducció publicada a l'estranger d'aquest esborrany constitucional que fins ara només es pot consultar en la seva versió en islandès i anglès a través de la xarxa. La idea és publicar una primera edició de butxaca amb una tirada de mil exemplars en català i, més endavant, publicar-la també en castellà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada